IBGS netwerkdag 2022: presentaties
Dinsdag 27 september is de IBGS netwerkdag geweest. We kijken terug op een mooie en vooral informatieve netwerkdag.
Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg liet zien hoe je als bestuurder tussen de inwoners in kan gaan staan en met ‘de laarzen aan en twee benen in het water’ de crisis managet. Hermann Greve van de Duitse brandweer vertelde over de enorme brand in Leverkusen. Twee totaal verschillende gebeurtenissen met één ding gemeen: beiden hadden en hebben een enorme impact. En van beide gebeurtenissen zijn lessen te trekken. De deelsessies werden alle als positief ervaren. Dat biedt perspectief voor de IBGS netwerkdag 2023. De voorbereidingen voor 2023 zijn inmiddels in gang gezet. Als het lukt op een bijzondere locatie!
Overstroming in Limburg 2021: lessen voor de toekomst
In juli 2021 werd Limburg getroffen door een overstroming van ongekende aard. Zijn gemeente Valkenburg aan de Geul werd hard getroffen en burgemeester Daan Prevoo vertelt wat de impact was en nog steeds is. Jim Odekerken is betrokken geweest als MPL/AGS en Cindy Gielkens als ACGZ en Milieugezondheidskundige. Zij namen de deelnemers vanuit hun perspectief meenemen in de vragen en dilemma’s waarmee zij in deze crisis geconfronteerd zijn.
Workshop Scenario denken
Tijdens deze workshop gingen de deelnemers in kleine groepen aan de slag met realistische cases onder begeleiding van Thorsten Hackl, VRMWB en Michaël Bertels, VRBN. Ze leren om een incident te duiden: met hoeveel ellende hebben we nú te maken? Om vervolgens te onderzoeken welke omstandigheden er toe zouden kunnen leiden dat het nog verder uit de hand loopt.
Explosie in Chempark Leverkusen 2021
De explosie bij Chempark Leverkusen vond plaats in de ochtend van 27 juli 2021 bij het afvalverwerkingscentrum Currenta, dat ten noorden van het centrum van Leverkusen en Chempark Leverkusen ligt. Een tankpark vloog in brand in het afvalverwerkingscentrum van Currenta in de wijk Wiesdorf. Bij de explosie kwamen zeven medewerkers om het leven, 31 mensen raakten gewond, van wie vijf met levensbedreigende brandwonden. Hermann Greve van de Duitse brandweer gaf een presentatie over de enorme brand en impact.
CO-incident bij brand, ontruimen en terugplaatsen
Bij een verzorgingshuis in Tilburg was een grote brand uitgebroken. Bewoners van twaalf appartementen werden ontruimd, sommige met een hoogwerker uit hun appartement gehaald. Veel hulpverleners kwamen naar de brand. Zeker vier ambulances en twee traumahelikopters waren aanwezig. De sessie werd begeleid door Edwin de Maat van de AGS brandweer, VR Zeeland en Ard van Pelt, adviseur Milieu en Gezondheid, GAGS GGD Zeeland. Beiden vertelden over de ontruiming, de controle op CO en wanneer het weer veilig is om terug te keren.
Zelfdodingspoeders: secundaire blootstelling van ambulancepersoneel
Het gebruik van ‘zelfmoordpoeders’ is sinds 2017 regelmatig in het nieuws, waaronder ook speculaties over het risico voor omstanders en hulpverleners. Er lijkt sprake te zijn van een toenemende onrust bij hulpverleners bij meldingen van ‘inname van zelfmoordpoeder’. Tijdens deze sessie werd de toxicologie van de meest toegepaste zelfmoordpoeders besproken en het risico van secundaire blootstelling tijdens de behandeling van een patiënt die zo’n zelfmoordpoeder heeft ingenomen. De sessie werd begeleid door Ronald de Groot, toxicoloog en stralingsdeskundige, UMC Utrecht/Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC)
Blauwvuur in drinkwater
Wat is de impact op drinkwater dat mogelijk verontreinigd is met blauwvuur?
- Hoe reëel is dit scenario?
- Hoe reëel zijn de klachten?
- Wat is vanuit de crisisorganisatie de aanpak van dit scenario?
Deze sessie werd begeleid door Kees Schoons van Vitens en Henk Jans, arts MMK en chemicus, GAGS.