Evaluatie Fremantle Highway

Op 25 juli 2023 brak er brand uit op het vrachtschip Fremantle Highway nabij Ameland, wat leidde tot een grootschalige reddingsoperatie. De Kustwacht en KNRM redden de bemanning, terwijl Rijkswaterstaat en andere partijen zorgden voor het beheersen van de situatie. Het schip werd uiteindelijk naar de Eemshaven gesleept voor inspectie, en op 21 september 2023 was de afhandeling voltooid, waarna het schip naar Rotterdam vertrok.

Dit onderzoek betreft een evaluatie naar de werking van de crisisorganisatie die ingezet is voor de aanpak en afhandeling van de brand en berging van de Fremantle Highway. De evaluatie zoomt specifiek in op het proces van crisisbeheersing en de werking van en samenwerking tussen de betrokken crisisteams. Daarbij hebben we aandacht besteed aan de totstandkoming van de maatregelen.

De evaluatie van het incident op de Fremantle Highway richt zich op het functioneren van de crisisteams en de crisisprocessen, niet op de technische aspecten van de brand of de berging. Het doel is om lessen te trekken en verbeteringen door te voeren in de interne crisisorganisatie en werkwijze. De bevindingen zullen bijdragen aan het actualiseren van het Incidentenbestrijdingsplan Noordzee en de samenwerking met partners op het land. Centraal staat de vraag: Hoe functioneerde de crisisorganisatie tijdens de aanpak en afhandeling van dit incident?