Nederland actief betrokken bij NAVO-crisisoefening
Op 12 maart startte de internationale NAVO-crisisoefening CMX (Crisis Management Exercise), voorafgegaan door een reeks voorbereidende oefendagen in januari en februari. Tijdens deze jaarlijkse oefening test de NAVO hoe besluitvorming en samenwerking verlopen tijdens een internationale crisis, in nauwe samenwerking met de regeringen van de lidstaten.

Wat is CMX?
De Crisis Management Exercise (CMX) is een jaarlijkse internationale crisisoefening van de NAVO, die sinds 1992 plaatsvindt. Tijdens deze oefening test de NAVO haar besluitvorming, coördinatie en samenwerking bij complexe crisissituaties. De focus ligt op de samenwerking tussen civiele en militaire instanties binnen de NAVO-lidstaten en op het versterken van de collectieve paraatheid bij hybride dreigingen.
De CMX speelt zich af binnen een realistisch, civiel-militair scenario waarin onvoorspelbare gebeurtenissen zich in hoog tempo opvolgen. Het doel is om beter voorbereid te zijn op het onbekende – en de onderlinge samenwerking in de praktijk te testen.
Nederlandse deelname in 2025
Voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was dit de eerste keer dat op grotere schaal werd deelgenomen. De oefening draaide om een realistisch civiel-militair scenario binnen een hybride dreigingsomgeving. Ook Nederland werd in het scenario geconfronteerd met complexe uitdagingen die invloed hadden op onze vitale infrastructuur.
Het DCC-IenW en verschillende beleidsdirecties werkten gedurende zeven dagen intensief samen om te reageren op de ontwikkelingen en bijbehorende dilemma’s. Daarbij werd onder andere geoefend met het interpreteren en toepassen van NAVO-responsemaatregelen, het afstemmen van acties op NAVO-resilience objectives en het veilig omgaan met gerubriceerde informatie. Ook het opereren onder tijdsdruk en inzicht in de dynamiek van de NAVO vormden belangrijke onderdelen van de oefening.
Inzichten en vervolgstappen
De oefening bood een waardevolle kennismaking – of hernieuwde kennismaking – met internationale procedures, NAVO-structuren en samenwerking. Ze leverde niet alleen nuttige inzichten op, maar maakte ook duidelijk dat er nog veel valt te leren en te versterken. De ervaringen uit deze week vormen daarmee een belangrijke bouwsteen voor de verdere ontwikkeling van de crisisaanpak en de maatschappelijke weerbaarheid.
Evaluatie en vervolg
De komende tijd volgt een uitgebreide evaluatie van de oefening. De inzichten die hieruit voortkomen worden meegenomen in het bredere traject voor maatschappelijke weerbaarheid en vormen een stevige basis voor toekomstige internationale oefeningen.