Zombies, chaos en crisis: Hoe je samen de wereld redt

Op 24 september 2024 werd bij het DCC-IenW de Zombie Game georganiseerd, een unieke crisisbeheersingsoefening, begeleid door Van Hulzen Communicatie en PM • Risk Crisis Change. Dit spel bracht de kernprincipes van crisismanagement tot leven door teams samen te laten werken in een scenario waarin meerdere zombie-uitbraken de wereld bedreigen.

De deelnemers werden verdeeld in drie teams en moesten samen strategieën ontwikkelen om de chaos onder controle te krijgen. Elk team had een specifieke rol in het redden van steden en het herstellen van vertrouwen bij burgers.

Uitdagingen tijdens de simulatie

Tijdens de simulatie werden de deelnemers geconfronteerd met herkenbare elementen uit echte crisissituaties: onzekerheid, tijdsdruk en onverwachte wendingen. Het spel toonde het belang van gestructureerde samenwerking en effectieve communicatie, vooral in een noodsituatie. De drie teams moesten voortdurend hun acties afstemmen en improviseren naarmate de situatie verslechterde.

Leiderschap en aannames

Een belangrijk thema dat naar voren kwam tijdens de simulatie was leiderschap. In crisissituaties is het cruciaal om te schakelen tussen sturend en participatief leiderschap, afhankelijk van de omstandigheden. Dit zogenaamde paradoxaal leiderschap bleek van groot belang. In het geval van een Zombie Apocalyps was er bijvoorbeeld behoefte aan sturend leiderschap, waarbij duidelijke opdrachten werden gegeven aan de teams.

Daarnaast werd het belang van aannames benadrukt. De deelnemers leerden kritisch te zijn op de informatie die ze ontvingen en voortdurend te vragen: “Is dit echt wel zo? Hebben we alles dubbel gecheckt?” Een goede crisisprofessional moet bereid zijn om aannames in twijfel te trekken, en beslissingen cyclisch te nemen op basis van de beschikbare informatie.

Besluitvorming en strategie

Tijdens het spel werd duidelijk dat crisismanagement een cyclisch proces is. Teams moesten snel besluiten nemen en vervolgens opnieuw evalueren op basis van nieuwe informatie. Een voorbeeld hiervan was de vraag: "Moeten we in lockdown blijven?" Het team besloot om dit wel te doen, maar wist dat ze hun besluit opnieuw moesten evalueren zodra nieuwe informatie beschikbaar was.

Een ander belangrijk element was de noodzaak om de kernwaarden, doelen en strategie van de teams centraal te stellen. In crisissituaties is het van groot belang om de grotere strategie te bepalen, zelfs als dat betekent dat bepaalde aspecten minder aandacht krijgen.

Ten slotte was effectieve communicatie tussen de verschillende teams cruciaal. De teams moesten parallel aan elkaar lopen om zowel efficiëntie als effectiviteit te waarborgen. Dit maakte het mogelijk om snel besluiten te nemen en beter samen te werken.

De cyclische natuur van crisisbeheersing

De Zombie Game leerde de deelnemers dat crisisbeheersing niet gaat over éénmalige beslissingen, maar over het voortdurend opnieuw evalueren en aanpassen van strategieën. Of je nu kiest voor een sturende of participatieve leiderschapsstijl, of je besluit om bepaalde aannames te herzien, de sleutel tot succes ligt in het vermogen om snel te schakelen en te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Dit maakt het verschil tussen chaos en effectieve crisisbeheersing​.

Begeleiding door PM • Risk Crisis Change

PM • Risk Crisis Change, een organisatie die zich specialiseert in het veerkrachtiger maken van organisaties, begeleidde deze oefening. PM heeft jarenlange ervaring met crisismanagement en zij bieden consultancy, training en onderzoek in alle fasen van crisisbeheersing.