Netwerkdag IBGS 2024: Ontwikkelingen en inzichten in incidentbestrijding van gevaarlijke stoffen

Op donderdag 10 oktober 2024 vond de jaarlijkse netwerkdag Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) plaats op de prachtige locatie van Slot Zeist. Met een maximale opkomst van 150 experts uit verschillende veiligheidsregio’s, GGD’s, de brandweer, ministeries en diverse kennisinstituten, leidde dagvoorzitter Thorsten Hackl ons door de belangrijkste ontwikkelingen binnen het IBGS-veld.

Fascinerende onderwerpen over PFAS

Wist je dat verschillende PFAS-verbindingen anders reageren in mens, dier en plant? Of dat PFAS aangetroffen wordt in zowel ruw als geproduceerd drinkwater? En hoe zit het eigenlijk met de samenstelling van schuim? Dit zijn slechts enkele van de vele fascinerende onderwerpen die tijdens de dag aan bod kwamen.

Inzichten over ontwikkelingen

In het plenaire programma deelden Ron Hoogenboom, Jochem van de Graaff en Annemarie van Wezel hun inzichten over de diverse ontwikkelingen rondom PFAS, met volop ruimte voor discussie.

Diepgaande deelsessies

In de deelsessies werd ingegaan op uiteenlopende onderwerpen, zoals branden bij afvalverwerkingsbedrijven, het belang van een accuraat beeld bij incidenten, Mass Psychogenic Illness (MPI) en de nieuwste ontwikkelingen rondom ammoniak/hydrogen carriers. Daarnaast waren er sessies over isocyanaten bij branden en de uitgebreide mogelijkheden van Pluimradar.

Een geslaagde dag vol kennis en verbinding

Het was een succesvolle, leerzame en plezierige dag waarin we onze kennis hebben verdiept, nieuwe contacten hebben gelegd en bestaande relaties verder hebben versterkt. Wij kijken nu al uit naar de netwerkdag van volgend jaar in oktober. Zorg dat je erbij bent!